Vandreskoen

Skøyteglede på islagt vann

Dette innlegget handler om utstyret som brukes for å gå på skøyter på islagte vann. Innlegget er ikke ment som en komplett oversikt for å ferde trygt på isen.

Turskøyter er en videreutvikling av lengdeløpsskøyter som har fokus på komfort og robustheten. De har et lengre egg enn hockeyskøyter (opptil 50cm) og eggen er slipt annerledes enn hockey- og danseskøyter. Med turskøyter har du følgende fordeler:

  • Skoene er isolerende og gir god støtte til foten
  • Eggen er lengre enn hockeyskøyter og mer stabilt (opptil 55 cm)
  • Skøyteeggen har en rundere ende foran, og takler bedre ruglete is og skjærer seg bedre gjennom et snølag på isen

Sikkerhet på isen

I høsten begynner (fjell)vann ofte å fryse og ved en dannelse av bærende islag kan du få fantastiske opplevelser på isen og nytte naturen på en ny måte. Denne type «fri skøyting» forutsetter kunnskap/erfaring om is og kjennskap av sikkerhetsutstyr. Dette for å unngå å gå gjennom isen og hvis uhell skjer likevel, ha gode muligheter for å komme seg ut av en råk og komme trygt hjem. Vi skal ikke uttale oss her om hvilken istykkelse man trenger før man kan bevege seg ut på isen. Årsaken til at det ikke finnes en fasit til hva som er trygt is, er at flere forskjellige faktorer påvirker bæreevnen til is. Men, noen «regler» bør man respektere hvis man går ut på islagte vann for den første gangen:

  • Ikke gå alene, ha med en kompis som går etter deg på minst 20 meter avstand.
  • Ta med ispigger, med disse kan du dra deg ut av en råk i tilfellet du går gjennom
  • Ta med tørt skift som du kan ta på hvis du har gått gjennom
  • Pakk mobiltelefonen og eventuelt bilnøkler i en vanntett pose
  • Det blir også anbefalt å ta med en «kastelinje», altså en linje som man kaster til en som har gått gjennom isen for å dra han/hun ut av råket.

Alle disse tiltakene kan høres skumle ut og bli en høy terskel for å bevege seg ut på islagt vann. Derfor har det kommet organisasjoner på flere steder i Norge som tilrettelegger for å gå på skøyter på islagt vann/innsjøer. De står for rydding av snø, slik man får en mest mulig tilgjengelig skøytebane og tar jevnt målinger på tykkelsen av isen. Dermed blir trygghetsfølelsen mye større og det samler seg ofte større grupper og en god stemning på isen. De fleste har sin egen side på sosiale media eller på nett.

Skøytebane i Vingnes laget av Vingnesvika Skøytebane SA

Hvilken type skøyter bør du velge?

Svaret er avhengig av budsjett selvfølgelig og hva slags utstyr du allerede har. Hvis du skøyter på ski så har du tilgang til en riktig sko for å bruke sammen en Nordisk turskøyte med skibinding. Har du ikke en godt egnet skisko er det mulig å investere i en komplett turskøyte. Og det finnes skøyter som kan spennes på fjellsko med to reimer på hver skøyte. Det lønner seg å låne/leie turskøyter før man bestemmer seg å kjøpe. Husk også at skøyter bør slipes med jevne mellomrom. Her kan du skaffe utstyret selv eller spør en skøyteforhandler.

Turskøyte med fast montert sko

Til slutt noen ord om bruk av staver. Spesielt i Sverige er det populært å gå med en stav (eller to). Grunnen til dette er at en skøytestav (stor og kraftig spiss) ikke bare blir brukt for å stake, men for å sjekke tykkelsen på isen. Her er det altså snakk om de som går ut på islagte vann for første gang. Går du på preparerte baner kan du godt prøve uten staver.

Se vårt utvalg av skøyter og tilbehør her

Legg igjen en kommentar