Vandreskoen

Hvordan velge riktig fjellsko?

Det å velge riktig sko er viktig når du skal på tur. Men hvordan velger du riktig type sko?

Har ikke nesten alle vært borti det en gang? Første tur på sommerfjellet, sekken er pakket og ruten planlagt. Etter allerede en time gåing merkes en liten gnaging på hælen. Etterhvert blir det bare verre og fort er dine fine fjellopplevelser glemt og tanken går bare til et ønske å ta av skoene.

 

Passformen

Det kan ikke alltid skyldes på at skoene er dårlige når man opplever gnagsår eller ømme føtter, det er ofte at skoene ikke passer foten din. En fjel

lsko får sin spesifikke og unike form når de blir utviklet. Det er “lesten” som er en fotform og en skoprodusent kan ha flere hundretall av dem. Visste du at noen skoprodusenter har utviklet fjellsko til de som har «hallux valgus», eller som har en ekstra bred passform (comfort fit)?

I tillegg til passformen er det viktig å tenke over andre egenskaper en fjellsko skal ha. Hvor mye støtte rundt ankelen, hvor stive såler, hvor viktig er det med vanntetthet?

Det er ikke enkelt å si noe om hva som er best. Det er kommer helt an på dine behov. En kraftig bygd person som i tillegg skal bære en ganske tynn sekk, ønsker seg ofte en stivere sko med god ankelstøtte enn noen som skal gå i marka med dagstursekk.

Med våre mange års erfaring «guider» vi deg gjerne og finner riktige fjellsko til deg. Det som vi trenger fra deg er at du forteller oss hva slags terreng og forhold du skal bruke fjellskoene til og ikke minst at du har
god tid for å prøve ulike modeller.

 

Hvordan prøve sko?

I butikken har vi noen hjelpemidler for å prøve sko; vi har bygget en bro som simulerer motbakke gåing og nedover bakken. I tillegg har vi en kasse med stein for å kjenne stabiliteten av skoene. Vi opplyser om vekt av skoene og bruk av de materialene skoene er laget av. Ikke minst har vi prøve sokker eller anbefaler å ta med dine egne ved å prøve sko. Husk også at det er en fordel å prøve sko i ettermiddagen dersom føttene hovner seg ofte opp i løpet av dagen.

Når du har valgt din favoritt fjellstøvler er det lurt å gå de inn. Helt lær fjellstøvler pleier å trenge litt mer tid før du skal ha en langtur i fjellet. Uansett anbefaler vi å ikke utsette kjøp av nye fjellsko til noen få dager før du skal på tur.

 

Kjøp (ikke) dine sko på nett

Hvis du ikke har en mulighet for å prøve sko i butikken vår? På vår nettside har vi publisert vårt sortiment vi har i butikken. I tillegg har vi muligheten å skaffe modeller vi ikke fører av de merker vi fører. Men hvordan vet du om de passer foten din? Det er selvsagt en utfordring men likevel kan vi bidra her med våre kompetanser. Hvis du for eksempel kan fortelle hvilke sko du har brukt før som passer foten din, om du har spesielt brede eller smale føtter, etc. Blir det fortsatt vanskelig kan vi avtale at vi sender deg flere par sko for å prøve hjemme.

 

Sko er en av det viktigste utstyret når du skal på fjellet, så bruk tid for å finne de riktige!

Legg igjen en kommentar