Vandreskoen

Sove ute? Fem tips til deg som vil overnatte ute

Mange har en drøm om å overnatte ute, kanskje under åpen himmel eller i telt. Å finne et stille vann hvor man steker nyfisket fjellørret på bål i solnedgangen, og sovner til et hav av stjerner i frisk fjell-luft. Å dele en opplevelse for livet, og skape sjele-ro med familien, kjæresten, venner- eller rett og slett alene.

Men for mange er den velkjente dørstokk-mila et stort hinder til å gjennomføre en overnattingstur – eller kanskje komme seg ut på tur i det heletatt! Derfor vil vi her gi noen tips om hvordan ”helt vanlige mennesker” som deg og meg kan få til en vellykket overnatting.

 

Tips 1: Hva tar jeg med på tur?

Man trenger ikke masse fancy utstyr for å dra på overnattingstur! Du får både lånt, leid eller kjøpt billig utstyr som er mer enn bra nok. Kanskje naboen eller svigermor  har et telt liggende? Men hva trenger man egentlig i sekken?

En god regel er å pakke det man ha med først for å sikre at det viktigste er med; Liggeunderlag, sovepose, telt, hodelykt, do-papir, ullundertøy over/under, vind/vannavstøtende jakke/bukse og nok mat og drikke. Det er også lurt å ta med et ekstra par sokker, førstehjelpsutstyr (sportsteip og elastisk bandasje) og fyrstikker. Kart og kompass er et must for lengre turer, det er ikke alltid mobil-apper fungerer i fjellet. Vinterstid tar du med ekstra lue, (ull)buff, votter og et varmt mellomplagg.

Har du plass etter dette kan det være fint å ha med; Stormkjøkken (med gass), kniv, bestikk, kopp, salt/pepper, jerven-duk og godis (gjerne lag en poseblanding av yndings nøttene- og sjokoladen din, og ha denne lett tilgjengelig hvis du skal gå noen timer).

Et godt tips er å alltid pakke det som kan bli vått i poser/brødposer! Da slipper du ubehagelige opplevelser hvis været plutselig slår om. Er ting i poser kan du også pakke ut utstyret i våre områder, uten at det er vått når du skal bruke det.

Tips 2: Hvor overnatter jeg?

Har du aldri vært på overnattingstur, kan det være lurt å øve seg i nære omgivelser første gangen. Kanskje spesielt hvis det er familien som skal på tur. Finn et flatt område i hagen, i skogen der du bor eller ved hytta og slå opp teltet eller hengekøyen. Dette er en fin måte å lære seg hvordan det skal gjøres, i ”rolige omgivelser” og man finner ut om overnatting i det fri frister til gjentakelse.

Et godt tips; Et fint telt, er et bra telt.

Det betyr at jo strammere og finere teltduken ser ut når du har satt opp teltet, jo bedre står det i vær og vind. Da slipper du (sannsynligvis) å stå opp om natta for å etter-stramme barduner hvis det blåser opp.

 

Tips 3: En ”fin” sekk er en god sekk

Å pakke sekken og tilpasse den før turen starter kan skille en god- fra en dårlig tur, spesielt hvis du skal gå noen timer. Hvis sekken henger skjevt på ryggen, eller reimer og utstyr henger og slenger utenpå kan dette fort skape både aggresjon og gnagsår! Sørg derfor for å tilpasse sekkens reimer og belter før turen starter, ta en pause etter 15 minutter og gjør justeringene komplett.

 

Tips 4: Sjekk værmeldinga før du drar!

Selv om det er meldt fint vær; Ta ALLTID med ytterplagg som tåler vær og vind! En tynn vindjakke veier ikke mye, men kan være redningen din! Man vet dessverre aldri hvordan været blir, spesielt ikke på fjellet.

 

Tips 5: Mat

Hvis du skal ha med noe annet enn matpakke kan det være fint å skjære opp- og pakke ting i poser hjemme. På den måten tar det mindre plass og man kan lage maten hurtigere, ved akutt sultenhet 😉

 

Et siste tips for en god helhetsopplevelse: Ta deg god tid!

Du skal jo kose deg og nyte naturen (og selskapet). Man må ikke gå mange mil eller diske opp et Michelin-måltid for å skape opplevelser for livet! Det enkle er ofte minst like bra! Bare gå ut å gjør det- Nyt det!

Vi anbefaler disse turskoene

Legg igjen en kommentar