Vandreskoen

Hverdagslige valg – Slik kan du enkelt bli mer miljøvennlig før du drar på tur

De fleste har fått med seg at havet fylles med plast og miljøgifter, og det kan virke som en uoverkommelig oppgave å skulle bidra til å gjøre noe med alle problemene. Men det er egentlig ikke så vanskelig. Bare følg disse rådene så er du allerede langt på vei med å gjøre “din del”:

 

Bruk miljøvennlig vaskemiddel og impregnering

  • Vaskemidler kan slite på tøyet, men også gi forurensede utslipp i ditt nærområde. Ved å velge miljøvennlige vaskemidler som er fluorkarbonfri (som Nikwax) gjør du både plaggene og naturen en tjeneste.
  • Vasker du ofte syntetiske fleeceplagg er det anbefalt å bruke en spesiell vaskepose som tar den største delen av mikroplast. “Guppyfriend” vaskeposen reduserer  mengden av mikroplast som slippes via kloakken i havet betydelig!

Kjøp naturlige materialer

  • Ikke alle vil kjøpe brukte klær, men du kan likevel gjøre grønnere valg når du unner deg noe nytt i klesskapet. Kjøp plagg av god kvalitet som er produsert av naturlige materialer, og gjerne fra produsenter med en tydelig miljøprofil (Som Patagonia og Klättermusen). (Merino)ull er et godt eksempel på et bærekraftig kles-materiale. Men velg et merke hvor dyrevelferd er ivaretatt og vasking og farging av ull gjøres på en ansvarlig måte. Som for eksempel Icebreaker. På den måten holder plagget lengre og du kan være trygg på at produsentene har laget det med fokus på å skåne naturen.

 

Øk levetiden på plaggene

  • Dette kan du gjøre ved at plaggene har god kvalitet og dermed holder lengre. Husk at mye vasking av klær sliter på stoffet og at noen stoffer har naturlige bakteriehemmende egenskaper. Du sparer også energi med mindre vasking. Du kan også gi bort, bytte eller selge klær du ikke lengre bruker, istedenfor å kaste dem.
  • “Repair, recycle, reuse” er filosofien til klesprodusenten Patagonia. Hvis en glidelås går i stykker, eller du har fått en rift i dunjakken din, trenger du ikke å kjøpe ny. Det finnes instruksvideoer på YouTube som forklarer hvordan du enkelt kan reparere ditt favorittplagg selv. Hvis du ikke får det til kan du levere hos en dyktig skredder som gjør jobben for deg. Er plagget helt oppbrukt finnes det steder det kan leveres, for å bli resirkulert og omdannet til nye klær.

 

Ikke kjøp klær og utstyr du ikke bruker ofte når du kan leie eller låne!

  • Lei det istedenfor å kjøpe eller prøv å låne av en turkompis. Vandreskoen tilbyr utleie av klær og utstyr for en god pris, og kan sende i posten.

Legg igjen en kommentar