Vandreskoen

Førstehjelpsutstyr – hva er viktigst?

Førstehjelpsutstyr er alltid lurt å ha i tursekken, men hva er egentlig det viktigste å ta med?  Og vet du hvordan det skal brukes hvis det blir behov? Det er lurt å sjekke hva førstehjelpspakken inneholder og være forberedt på hva du skal gjøre hvis uhellet er ute. Ikke alle har en komplett førstehjelpspakke, derfor gir vi her noen tips om hva som er det viktigste, og hva som er litt mindre viktig å ta med.

Men førstehjelp i fjellet er mer enn å kunne takle akutte fysiske skader. Hvis du blir utsatt for skikkelig uvær, eller om du må vente på å få hjelp, kan for eksempel en redningsduk som beskytter mot kulde og regn hindre at du får frostskader, eller i verste fall hindre at du fryser i hjel. Derfor inkluderer vi både vindsekk og redningsduk som førstehjelp selv om det ikke regnes som tradisjonell akutt førstehjelp.

 

Det aller viktigste

Sportsteip

En genial oppfinnelse som kan brukes til mye. Sportsteip kan fungere som et alternativ til plaster, du kan teipe gnagsår, ankler/føtter/håndledd, du kan teipe fast spjelk ved bruddskader, eller teipe ødelagt utstyr og klær som en nødløsning.

Gnagsårplaster

Et tips er  å varme plasteret i hendene før det settes på ren hud. Da sitter det mye bedre. Kan også brukes før gnagsåret oppstår, for å forebygge. Sliter du med gnagsår – teip eventuelt beina med sportsteip først. Klipp bort eventuelle ”flipper” og ”kanter” av teipen når den er satt på, slik at den går helt jevn rundt helen/beinet.

Bandasje Enkeltmannspakke. Kan brukes som vanlig bandasje, evt. trykkbandasje hvis du skal stoppe en blødning. Da legger på litt av bandasjen over såret, deretter legges en hard gjenstand oppå bandasjen på sårets størrelse (en stein, lighter, eller lignende)

 

Lurt å ta med

Desinfiserende servietter, tar liten plass og renser sår effektivt

Plaster i ulike størrelser

Sterile kompresser, brukes oppå såret, under bandasjen.

Bandasjer, elastisk bind, gjerne to stykker. Brukes til å bandasjere sår.

Pinsett

Saks

Munn-til-munn maske, denne tar liten plass, men kan redde liv.

 

Vindsekk er en stor sekk på omtrent halvannen ganger to meter som kan romme to voksne og ett barn. Den er sydd i et lett og tynt kunststoff, ofte nylon, og veier ca. 500 gram. Vindsekken er vindtett på begge sider, og ofte vanntett på én side for å kunne stå imot sludd, regn og snø. Alternativt kan en redningsduk som beskytter mot kulde, regn, varme og vind gjøre god nytte.

 

Solkrem med høy faktor. Ved å bruke solkrem med høy faktor tar du vare på huden og du minsker risikoen for å bli solbrent. Du minsker også risikoen for hudkreft.

 

Vaselin kan brukes som kuldekrem

”Vaselin er billigere og fungerer minst like bra som kuldekrem. Den isolerer bra og gjør huden i bedre stand til å motstå kulde”. Dette er polfarer Børge Ouslands uttalelse og vi stoler på at han vet hva han snakker om.

TIPS: Pakk alt førstehjelpsutstyret i egen lomme i tursekken og la det alltid være med.

Legg igjen en kommentar