Vandreskoen

Hvordan kle seg på høstfjellet?

Å tenke trelagsprinsippet, dvs. undertøy, mellomlag og ytterklær er en god pekepinn når du skal på fjelltur. Samtidig bør du alltid ta hensyn til vær, vind, temperatur og aktivitetsnivå. Uansett – når du drar på fjelltur bør du alltid ha en ekstra ullgenser i sekken.

 

Innerlag – undertøy og stillongs

Når du er aktiv vil innerlaget, dvs. undertøy og stillongs, bidra til å regulere kroppstemperaturen din ved å trekke svette vekk fra kroppen og slippe den ut. Tekstilene bør derfor ha evne til å transportere bort fukt, de bør tørke fort og ha pustende egenskap. Ullundertøy og/eller kunstfiber er å anbefale. Ull kan absorbere opp mot 18% fuktighet uten at det virker vått, og samtidig beholde evnen til å isolere og varme. Men er aktivitetsnivået høyt og du svetter mye er kunstfiber å foretrekke pga. den fuktighetstransporterende evnen. Ull har den beste evnen til å holde på varmen, mens kunstfiber har den beste evnen til å transportere fukt. Bomullsundertøy anbefales ikke, det har svært dårlig eller ingen isoleringsevne når plagget blir fuktig.

Mellomlag

Prinsippene er de samme for mellomlag som for undertøy, materialet bør isolere og være fukttransporterende. Mellomlaget kan være laget av ull, gjerne merinoull som puster veldig godt og holder på varmen.

Ytterplagg 

Det ytterste plagget bør være vindtett og gjerne vanntett, det skal være behagelig og lett å ha på seg og ha gode pusteegenskaper. Skalljakker har disse egenskapene, mens softshelljakker kan også brukes, men disse har et mjukere yttermateriale enn skalljakker. Er det fare for en del regn anbefales heller skalljakker som ytterplagg.

Lue og votter

Lua bør være vindtett hvis du ikke har hette på jakka, den bør ha fukttransporterende egenskaper og holde godt på varmen. Ta med votter og lue uansett årstid for å være på den sikre siden. Lue og votter skal på lik linje med andre klær både holde deg varm og tørr. Og husk at votter holder mer på varmen enn hansker.

 

Sko/fjellstøvler og sokker

Riktig valg av sko/fjellstøvler er så viktig at vi har skrevet en egen artikkel om det, den kan du lese her. Vi anbefaler også at du leser ”hvorfor er det viktig å velg riktig sokker på tur” her.

Legg igjen en kommentar