Vandreskoen

Hvorfor viktig å velge riktig sokker når du skal gå på tur?

Komfortable klær og sko er en forutsetning for gode turopplevelser. Til og med valg av sokker betyr mye. For ingenting er vel mer irriterende enn når du har kommet halvveis på en tur og begynner å bli rå, våt eller kald på beina. Eller når du kjenner en liten kant på sokken som gnager på ankelleddet, eller når du kjenner at sokkene krøller seg som en liten fartsdump under fotbladet. Hvordan unngå slike irritasjoner? Skal vi velge tjukke, tynne, korte eller lange sokker?  Er det ullsokker som fortsatt gjelder, eller er det såkalte tekniske sokker som er best? Hva med bomull? Her har vi laget en kort oversikt over hva du bør ta hensyn til når du skal velge riktige tursokker, og hvorfor det er viktig.

 

Riktig størrelse og passform

Sko lages og selges i hele og halve numre, men sokker selges ofte i mindre nøyaktig størrelsesantydninger som 36-39 og 40-43. Bruker du sko i størrelse 39 og har et størrelsesutvalg på sokker i 38-39 og 36-39, vil de i str. 38-39 ha best passform for deg. Enkelte produsenter lager høyre og venstreformet sokker. Tåpartiet i disse sokkene er utformet slik at stortærne får bedre plass, og de gir bedre støtte under fotbuene. Enkelte produserer også dame- og herresokker med ulik passform, damesokkene er litt smalere enn herresokkene.

Ull er bedre enn bomull

Ull gir mange fordeler sammenlignet med bomull. Ull isolerer og varmer godt, og gir i tillegg demping. Bomullssokker absorberer også fuktighet, men tørker sent. Dermed øker risikoen for gnagsår og ubehag. Bomull gir heller ingen isolasjon eller demping.

Hjemmestrikka ullsokker er fortsatt bra, men det er også mulighet til å velge tekniske sokker som er designet for å isolere og gi varme, bedre demping og som absorberer fukt på en enda mer effektiv måte.

Hvis du skal på en tur og du vet at det er stor sjanse for at du blir våt på beina – enten det nå er svette, vann eller regnvær – er det spesielt viktig å ha sokker med gode fukttransporterende egenskaper.

Vi anbefaler

Tekniske sokker

Tekniske sokker blir laget av blandingsmaterialer. Mengden av ull kan varierer sterkt (25-70%). Noen sokker er produsert slik at de har forskjellige lag, for eksempel syntetisk innerst og ytterst, og med ull i midten. Dette gir en kombinasjon av god isolasjon, slitesterk overflate og en høy fukttransporterende effekt .Og sist men ikke minst: tekniske sokker er sydd rundt for å ha minst mulig sømmer, og er da helt sømløs i hælen.

 

En tommelfingerregel når det gjelder type fjellsko og sokker er at dersom du har Gore-Tex sko, bør du bruke sokker med mindre ull for å oppnå mest fukttransporterende effekt.

Vi anbefaler

To par sokker?

Noen bruker tynne sokker innerst (liner sokk) og en ullsokk utenpå. Hvis det fungerer bra kan man selvfølgelig fortsette med det. Men, som beskrevet ovenfor har tekniske sokker de optimale fukttransporterende egenskaper i ett.

Bruker du to par sokker er det også større risiko for å kjenne sømmer eller at de glir på hverandre.

 

Ellers:

  • ta hensyn til terreng, årstid, vær og temperatur. På kalde høstdager kan det være lurt med tjukkere sokker
  • sokkene bør alltid være høyere enn skoene
  • ta alltid med et ekstra par i sekken
  • klipp tåneglene før du skal på tur

Legg igjen en kommentar