Vandreskoen

Sove ute i hengekøye?

I følge Norsk Friluftsliv var hengekøye den store friluftstrenden sommeren 2018. Men du kan gjerne overnatte i hengekøye om høsten og vinteren også, så sant du er godt utrustet i forhold til vær og temperatur. Kanskje vil du til og med oppleve bedre søvn og komfort enn i din egen seng.

 

Erfaren hengekøyebruker

Vandreskoen tok en prat med Peter Obel som er en erfaren bruker av hengekøye. Han sover ute rett som det er uavhengig av årstid, og hjemme på Lillehammer har han erstattet sin egen seng med hengekøye.

– Tidligere hadde jeg litt vondt i ryggen, men når jeg sov i hengekøye opplevde jeg at jeg ble mye bedre. Da begynte jeg likeså godt  å sove i hengekøye hver natt, sier han. – Nå har jeg gjort det i ca. to år og ryggproblemene er borte.

 

Underlag

Men hva mener du er det viktigste å tenke på når du skal sove ute i hengekøye?

– Underlag er viktig. Jeg synes ”vanlige” underlag kan bli litt hardt, personlig bruker jeg en vanlig dyne som både er myk og isolerer godt, sier Obel. Det kan ofte bli kaldt trekk opp fra bakken, spesielt utpå natta, derfor er god isolasjon veldig viktig. Sovepose tilpasset årstiden og ullundertøy er også et must for ikke å fryse.

 

Underquilt

Det kan være lurt å feste et underlag – underquilt –  rett under hengekøya. Dette underlaget, eller quilten som det kalles, lager en varm luftlomme mellom deg og bakken. Quilten festes under og på siden av hengekøya.

 

Selve hengekøya

– Det finnes mange fine lette hengekøyer, men noen ganger kan de bli så lette at det går utover liggekomforten, mener Peter Obel. Ofte er de letteste hengekøyene dyrere i pris, men det betyr ikke nødvendigvis at de er de mest komfortable.

Hvordan gjøre det riktig

I utgangspunktet trenger du en hengekøye, to slynger og to trær for å få hengekøya på plass. Men Peter Obel anbefaler at du bør ta med karabinkroker, slynger og snorer i forskjellige lengder så du er helgardert. Bruk helst opphengutstyr som er ”snille” mot trærne så det ikke blir unødvendig skade på greinene. Trærne bør stå med 4-5 meters avstand. Hvis du strammer køya for hardt blir det hardt å ligge, og hvis det blir for slakt blir det for mye banansving. Høyde fra bakken bør ikke være høyere enn at du når ned på bakken med beina når du sitter inne i soveposen.

I hengekøya bør du ikke ligge rett fra opphengspunkt til opphengspunkt, men ca. 30 grader i diagonal, det er viktig. Forskjellen er stor, i diagonal får du en ganske rett liggestilling, og dermed tar du «bøyen» ut av køya til fordel for kroppen.

Obels hengekøye oppsett

Tarp

Hvis det er fare for regn eller vind kan du sette opp en tarp, en enkel presenning over køya. Ulempen er at både regn og vind kan lage støy i duken, så ta gjerne med ørepropper. Husk line som du trekker mellom trærne og som du fester tarpen over.

Nå er det ikke slik at du må gå til innkjøp av alt vi har nevnt her for å sove ute i hengekøye. Begynn i det enkle, prøv deg litt fram, bruk god tid og finn ut hva som passer best for deg og din type tur. Det viktigste er at du får en god opplevelse. Lykke til!

Vårt utvalg av hengekøyer

Eller gå til «Hengekøyer»

Legg igjen en kommentar