Trenger barna fjellsko eller drømmer du om overnatting i lavvo? Nå kan du leie turutstyret du mangler, og spare både miljøet og lommeboka. Å kjøpe nytt turutstyr, som du sjelden bruker eller som barna vokser ut av raskt, er verken bra for miljøet eller økonomien.
Av Kathrine Lunde Solbraa
Mange ønsker å leve ut friluftsdrømmen, men har kanskje i realiteten bare mulighet til å dra på tur et par ganger i året. Da blir regnestykket ikke alltid så enkelt å forsvare når man skal investere i teknisk friluftsutstyr.
Vil ha flere på tur
Vandreskoen på Lillehammer har derfor startet med utleie av turutstyr. Butikkhyllene hos Vandreskoen bugner av det nyeste og beste turutstyret på markedet. Her leier de ut fjellsko, klær, sekker, bæremeiser og tekniske, superlette lavvoer.
– Vårt ønske er å bidra til at flere kommer seg ut og får gode opplevelser i naturen. Samtidig er vi opptatt av å ta hensyn til miljøet. Dersom du trenger utstyret kun noen få ganger er det lurt å leie. Da kan du spare både penger og miljøet, sier butikkeier Jeroen Oostendorp.
Nysgjerrige barn trenger gode sko
Elin Anette Skårløkken har tatt turen til Vandreskoen for å leie utstyr. Hun har tre barn og vet godt hvor raskt barn vokser ut av klær og sko. Familien går ofte på ski, men om sommeren bruker de ikke fjellet like mye.
-Jeg ønsker at barna skal venne seg til å gå turer i fjellet hele året. Men for at de skal ha en god opplevelse er det viktig at de ikke fryser eller er våte på beina. Vanndammer og gjørme er ganske så morsomt å utforske for en 5-åring. Da holder det ikke med joggesko. Føttene til barna vokser jo så raskt at jeg synes det er unødvendig å kjøpe nye fjellsko hvert år, sier hun.
Jeroen finner fjellsko, ryggsekk, vindtette jakker og bukser til hele familien. Med noen gode utstyrsråd i sekken legger Elin Anette og to av barna på 5 og 11 år ut på tur. Reinsfjell mellom Nordseter og Pellestova er dagens mål.
-Se så fint det er her, utbryter Frimann på 5 år spontant i det han går ut av bilen.
Han løper bortover stien og etter bare noen få meter finner Frimann en veldig spennende vanndam. Dessverre er det litt størrelse på den og vipps så er skoene dekket med vann og gjørme.
-Jeg ble ikke våt da, sier han og fortsetter å utforske det meste av både tørt og vått langs stien.
Elin Anette er glad hun brukte 50 kroner å leie fjellsko til sønnen.
Les mer: Hvorfor eie når du kan leie?
Været kan overraske
På toppen blåser det godt og storesøster Inés på 11 år er glad hun fikk leie en vindtett jakke i stedet for boblevesten og ullgenseren hun hadde tenkt å ha på seg. I byen var det mer enn varmt nok. Men fjellområdene ikke så langt unna byr på en helt annen temperatur.
-Det er mye kaldere vind enn jeg trodde. Føttene mine hadde sikkert blitt iskalde i joggesko. Men jeg vokser sånn. For et halvt år siden kjøpte vi nye pensko og nå er de allerede for små. Så det er lurt av mamma å leie fjellsko, sier hun.
Vandreskoen startet med utleie av turutstyr etter at de fikk støtte gjennom Oppland fylkeskommune sin satsing «Grønn Framtid». Via prosjektet kan enkeltpersoner og private virksomheter få støtte til ideer som gir en miljøgevinst.
Sammen om fokus på bærekraft og tilgjengelige opplevelser
I DNT arbeides det aktivt med natur og miljø, økonomi og mennesker. De ønsker å tilrettelegge for et enkelt friluftsliv og bidra til å ta vare på natur, som et viktig bidrag til et lavutslippssamfunn. DNT Lillehammer er veldig positive til tiltaket hos Vandreskoen.
-Vi i DNT synes utleie er et meget godt tiltak, spesielt med tanke på det grønne skiftet. Folk flest får muligheten til å handle mer bærekraftig. Samtidig kan utleie også bidra til at terskelen for å komme seg ut på tur blir lavere, da det er tilgjengelig for alle, sier styreleder i DNT Lillehammer, Tom Harald Hansen.
Lillehammer by er også en del av destinasjonsselskapet Visit Lillehammer som i juni 2018 ble, som den første byen og største regionen i Norge, merket som et bærekraftig reisemål etter Innovasjon Norges standard.
-Det at Vandreskoen har startet med utleie av utstyr er et fantastisk eksempel på hvordan man kan bidra til bærekraftige opplevelser. Bærekraft betyr ikke bare miljø men også økonomi og samfunn, sier prosjektleder for «Bærekraftig Reisemål» hos Visit Lillehammer, Kristin Prøven.
Til fjells med buss på 20 minutter
-En av de tingene vi arbeider med er å sette fokus på tilgjengelige opplevelser med offentlig transport. Tenke så fint å kunne leie med seg utstyr hos Vandreskoen, for så å ta bussen til fjells! Det er et prakteksempel på bærekraftige opplevelser, sier Kristin Prøven
På Lillehammer er det nemlig veldig enkelt å komme seg til fjells uten bil, og som tilreisende er det enkelt å ankomme byen med tog. Fra sentrum kan du ta bussen til Nordseter eller Sjusjøen, og være på fjellet i løpet av 20 minutter. Reiser du til fjells, så oppfordres du også til å plukke med deg søppel når du er på tur i fjellet, og bidra til å holde fjellet rent. (#holdfjelletrent).