Vandreskoen

Skolisser du setter pris på

 

Her foregår produksjonen av våre skolisser i nordisk stil

De fleste er enige om at gode sko er noe av det viktigste turutstyret. Men så kan du lure på hvor brukbart skoene er UTEN skolisser? Kanskje folk flest ikke setter nok pris på gode lisser og bør ha litt mer fokus på dem?

I denne bloggen skriver vi om hvilke viktige funksjoner skolissen din oppfyller og hvordan du kan knyte dem på bedre eller alternative metoder.

Skolissens mange egenskaper

For det første, hva er egenskapene til en god skolisse? Visste du for eksempel at skolisser bør være vannavstøtende når du bruker dem i fjellsko? Gore-tex sko med skolisser som suger opp vann er ikke så vanntett lenger….Eller, visste du at knuten sitter bedre ved flate lisser i forhold til runde lisser?

Men, den viktigste egenskapen eller funksjonen av skolisser er at du kan stramme skoene godt rundt foten, dermed gi støtte og unngår at foten sklir frem i skoene eller at hælen kipper. Nettopp her har vi noen tips til deg:

  • Fjellsko har ofte 2-4 maljer hvor du tar lissene rundt. Har du lagt merke til at lissene kan gli litt opp igjen mens du strammer? Hvis du tar lissene opp ned rundt en malje, så «låser» lissen seg og beholder strammingen i den nederste delen (over vristen). På denne måten kan du ha strammingen over vristen «uavhengig» av strammingen videre opp rundt ankelen.
  • For å unngå at tungen/leppen kan flytte seg nedover eller sideveis, har noen sko en ekstra malje montert på tungen. Vi viser deg hvordan du kan knyte lissene rundt denne maljen på tungen av skoene og låse tungen:

Lissen tas opp ned rundt maljen

Lissene tas under maljen på tungen

Fortsett å tre lissen på neste malje på samme side

Du strammer og knyter lissene som vanlig

  • Husk å etterstramme (eller slakke) lissene underveis. Føttene kan hovne opp litt etter noen timer og da kan det være en fordel å ha litt mindre stramming. Eller, kommer du i ulendt terreng så stram lissene ekstra godt rundt ankelen for å unngå å tråkke over.

Bedre stramming med ekstra snørehull

  • Ved joggesko/løpesko finner du ofte et ekstra snørehull lengst bak for å trå lissene gjennom. Ved å bruke disse på den måten som er avbildet så blir det mindre sjanse for å kippe. I tillegg kan du stramme mer uten at det «klemmer» over vristen.

Sjekk om det finnes et ekstra snørehull

Lissene tres gjennom det ekstra snørehullet

Enden av lissen på den ene siden tres gjennom hempen på den andre siden

Du strammer og knyter lissene som vanlig.

Mer enn bare snor til skoen

Forhåpentligvis begynner du nå å forstå hvor viktig det er med (gode) lisser ut på tur. Derfor er det viktig å sikre at du alltid har med reservelisser på tur. Er det ikke til ditt bruk, så kan du redde

 turkompisen når deres lisser går i stykker. Har ingen i turfølget hatt behov for å skifte ut lisser? Hva står i veien for å ha brukt dem til for eksempel opphengssnor for å tørke tøy? Ellers egner skolisser seg til alt mulig av nød reparasjoner, hvis uhell skulle oppstå på turen.

Før vi avslutter, bytt lissene dine av og til og gir for å gi skoene dine et helt nytt utseende! Det finnes mange fargerike lisser på markedet som lyser opp skoene dine. Hvem er det som ikke kjenner til de klassiske brune lær støvlene med røde lisser? Eller, hva syns du om lisser i nordisk stil? Det er bare fantasien som setter grensen!

Legg igjen en kommentar